Møder og referater

Årsmøde 2023

Vi afholdt årsmøde den 26. oktober 2023. Her kan du finde et resume af mødet, bestyrelsens beretning samt plancherne fra oplægget om Strandparken.

Resume af Årsmøde i DN Brøndby den 26. oktober 2023

Årsmødet startede med et oplæg af forstkandidat og naturfaglig medarbejder Rune Byrnak-Storm fra Strandparken I/S.

Rune fortalte engageret og entusiastisk om drift og udvikling af Strandparken. Hvad har man fokus på for tiden i forhold til at gøre naturen endnu skønnere? Hvordan er det planen, at Strandparken skal udvikle sig i fremtiden, hvor dens formål som kystsikring bliver endnu vigtigere, men hvor også ønsker til mere vild natur og flere fremtidige brugere presser sig på?

DN Brøndby har sammen med de øvrige DN’er langs kysten lavet et fælles høringssvar til minister og folketingsudvalg om kommunernes ønsker til en anlægslov for Køge Bugt Strandpark. Det lægges på hjemmesiden, når det er afsendt.

Efter dette oplæg afholdtes årsmødet efter følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent

Dan Holt Højgaard, bestyrelsesmedlem i DN Brøndby, blev valgt som dirigent. Han konstaterede at Årsmødet var rettidigt indkaldt gennem Natur og miljø september 2023, iNyhedsbrev til medlemmerne i Brøndby 4. oktober 2023 samt hjemmesiden fra 5. juli 2023.

2. Bestyrelsens beretning

Formanden Mikkel Ejsing aflagde beretning (vedlagt som bilag).

Der var generel tilfredshed med bestyrelsens arbejde i 2023 og med formandens beretning.

3. Valg til bestyrelsen samt suppleanter

Følgende blev valgt til bestyrelsen for 3 år:

Bent Christensen (genvalg)

Peter Houlberg (nuværende suppleant)

Kristian Christensen blev valgt som suppleant for 1 år.

Bent takkede Poul for mange års tro tjeneste og gav ham to elefanter lavet i guldregn til hans eksisterende elefantsamling.

4. Forslag fra medlemmerne

Der var ikke indkommet forslag.

5. Eventuelt

 

Referent: Bent Christensen, 31. oktober 2023

 

DN Brøndby – Årsmøde d. 26. oktober 2023
Bestyrelsens beretning v. formand Mikkel Ejsing

Velkommen til Årsmødet og tak fordi I er mødt op.

Bestyrelsen har i dette år bestået af: Mikkel Ejsing (formand), Bent Christensen (næstformand), Dan Holt Højgaard, Lone Chortsen, Anne von Huth, Povl Petersen og Peter Houlberg.

Antal medlemmer: 550. Det er en stigning på 19 medlemmer siden sidste års opgørelse.

DN Brøndbys strategi
Vi har fortsat fokus på at arbejde med vores strategiske pejlemærker:
*Havmiljø: Køge Bugt er ikke blot en dråbe i havet
*Klima: Brøndby skal gå forrest med klimaløsninger
*Biodiversitet: Biodiversiteten skal styrkes i Brøndby

Vi har fået ros fra DN centralt for vores strategi, og det anvendes som positivt eksempel på strategisk arbejde på lederkursus for bestyrelsesmedlemmer.
Havmiljø:
Her har vi det seneste år skruet op for vores engagement. Vi har været med til at arrangere og gennemføre ”Havets Folkemøde” på Køge Marina. Det er en videreudvikling af Hop i Havet og det blev besluttet, at alle kommuner og DN afdelinger langs Køge Bugt sammen skulle skabe et fælles arrangement med debatter, aktiviteter, foreninger og forplejning. På kort tid blev det stablet på benene og blev en ganske stor succes. Der var deltagelse af DNs præsident, alle borgmestrene langs Køge Bugt, samt en række specialister og forskere. Her kan fremhæves deltagelse i en debat af den højaktuelle forsker Stiig Markager, som i sensommeren udkom med en meget omtalt rapport om den katastrofale tilstand Køge Bugt er i.
Bestyrelsen har påtaget sig den store opgave at være tovholder på Havets Folkemøde i 2024 i samarbejde med Brøndby kommune. Det bliver placeret et egnet sted i vores del af Strandparken. Det bliver et ambitiøst projekt, som kræver mange frivillige kræfter for at lykkes. Vi hører gerne fra medlemmer, som kunne tænke sig at bidrage.
DN Brøndby er også engageret i netværk, som har til formål at stoppe udvidelsen af Avedøre Holme med 9 kunstige øer. Der er stort fokus på de skadelige effekter for havmiljøet, som det vil have, også politisk, i alle kommuner på nær Hvidovre, så vi tror på, at indsatsen bærer frugt.
Klima:
2023 blev året, hvor der for første gang blev afholdt affaldsindsamlinger i alle dele af Brøndby Kommune. Vejret var ikke med os, men mange mødte alligevel op, og der blev indsamlet store mængder affald. Mange familier mødte op, og børnene engagerer sig i det. Det lover godt for fremtiden.
Biodiversitet:
I foråret 2023 fik vi godkendt vores ansøgning til oprettelsen af en Naturhave i Brøndby Strand. Nordea Fonden har givet 571.000,- kr. Brøndby Kommune medfinansierer med et større beløb over en årrække. Derudover skal et ekstra beløb på 52.000 dækkes over de kommende år ved ansøgning af midler til aktiviteter. Projektet samlede budget er på 1.093.000, som skal anvendes på udvikling og anlæg af haven, et markant legeredskab konstrueret af Monstrum, samt aktiviteter og indsatser, som skal sikre et engagement hos borgerne i området. Formålet er at eksperimentere med at omdanne et græsareal til vild
natur midt i et område, og skabe et levende byrum, som borgerne er med til at vedligeholde, udvikle og bruge til oplevelser, leg og læring. Der er allerede afholdt tre aktiviteter i samarbejde med Fremtidens Brøndby Strand, hvor vi har skabt interesse for Naturhaven og har været i dialog med områdets beboere. Blandt andet gratis uddeling af planter, krible-krable aktivitet for børn, Mini-bioblitz med indsamling af flora og fauna, samt bygning af gigant-insekthoteller (træstammer).
Under overskriften biodiversitet kan også nævnes, at vi engagerer os endnu mere i udviklingen af Strandparken, hvilket aftenens oplæg også er et udtryk for. Det ligger DN Brøndby meget på sinde, at området ud over sin funktion som kystsikring og fortsat udvikler sig som et unikt naturområde med stadigt stigende biodiversitet. I denne forbindelse har vi styrket vores dialog og samarbejde med DOF, samt deltaget i møder i Brugergruppen for Strandparken.
Bestyrelsen har også fokus på styrkelse af biodiversitet i andre dele af kommunen, blandt andet i og omkring Brøndbyskoven og Vestvolden.
Andre aktiviteter:
Den traditionsrige aktivitet Mandags-gåture er fortsat et trækplaster, og der er både gode naturoplevelser og hygge, når der vandres i forskellige naturskønne områder.
Høringssvar:
I samarbejde med DN i Ishøj/Vallensbæk, Greve og Hvidovre har vi arbejdet på et høringssvar, hvor der kommenteres på Planen for modernisering af Strandparken. Kommunerne har givet input til en anlægslov, og vi kommenterer på alle de elementer i planen, som DN finder problematiske, og hvor vi ønsker et særligt fokus. Det kan f.eks. være beskyttelse af områder, hvor der vokser sjældne arter af orkidéer. Eller det kan være kritik af planer om at opføre bygninger og veje i bestemte områder. Høringssvaret sendes til Landdistriktsminister Louise Schack Elholm, Ministeriet for Landdistrikter og Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer. Dette vil vi følge tæt i 2024.
Vi har også givet høringssvar til Brøndby kommunes oplæg til temalokalplan 504 – også kaldet ”Den Grønne Lokalplan” – som bla. skal sikre, at der ikke opføres grimme hegn ud mod vejen eller lægges uhensigtsmæssigt mange fliser på parceller. Bestyrelsen forholdt sig generelt positivt til kommunens oplæg, og fremhævede at der nok er et behov for mere information om emnet til borgerne.
Vi tager generelt vores rolle som naturens vagthund alvorligt og deltager i borgermøder. Senest har vi deltaget i møder om udvidelse af Amagermotorvejen, og er i løbende dialog med projekt Fremtidens Brøndby Strand om områdets udvikling. I alle sammenhænge skubber vi på for at sikre mest mulig plads til naturen.
Aktive frivillige:
Medlemmer af bestyrelsen har deltaget i et pilotprojekt om tiltrækning og fastholdelse af aktive frivillige. Vi har stort fokus på at give DN Brøndbys medlemmer mulighed for at engagere sig og bidrage aktivt til DNs arbejde gennem fx deltagelse i arbejdsgrupper og arrangere aktiviteter. Pilotprojektet gav mange gode idéer, som vi vil prøve af i de kommende år. Alle medlemmer kan altid henvende sig til bestyrelsen med idéer til initiativer, og vi vil gøre hvad vi kan for at understøtte lysten til at bidrage, så længe det er i tråd med DNs overordnede mission.
I bestyrelsen ser vi frem til et spændende 2024 med mange spændende aktiviteter.
Dette var formandens beretning for DN Brøndby.
Mikkel Ejsing, d. 26. oktober 2023

 

Oplæg af forstkandidat og naturfaglig medarbejder Rune Byrnak-Storm fra Strandparken I/S.